Om 18. Bergen speidergruppe

Rik på tradisjoner

18. Bergen speidergruppe er en av Bergens eldste speidergrupper. Gruppen ble stiftet den 11. september 1929, da 3. Bergen ble delt i tre deler, og 17. og 18. Bergen ble startet. De tre gruppene dannet 2. Bergen avdeling. Senere har både 3. Bergen og 17. Bergen blitt nedlagt. 18. Bergen har derfor i mange år vært eneste speidergruppe i området som dekker Haukeland skoles krets: Kalfaret, Årstad, Fløen, Haukeland og Starefossen. I tillegg har vi i dag speidere fra Kronstad, Slettebakken og Christi Krybbe skoler.

Speiderlokalet vårtVi har helt siden begynnelsen av 1950-tallet holdt til på Starefossen Gård (bildet). Speiderlokalet ligger ved Fløifjellets rot, og er et perfekt utgangspunkt for våre mange møter i friluft.

Troppen, som heter 18. Bergen V-S, har helt siden starten holdt en jevn størrelse på rundt 4 patruljer. I 1940 het patruljene Bever, Elg, Oter og Ørn. I 1945 kom Ekorn og Hjort til. Under krigen ble mange motstandsfolk rekruttert fra byens speidertropper. Den 12. september 1941 ble derfor speiderarbeidet forbudt av okkupasjonsmakten. I 18. Bergen V-S ble speiderarbeidet fortsatt «under jorden» hele resten av krigen. Vi har bl.a. bilder fra Elgs pinseleir i 1943.

Troppen har i alle år hatt pinseleir på sitt faste tilholdssted ved Sølverelven i Indre Rødlien på Gåssand. Herfra har vi sterke minner som knytter oss sammen. Under fullmånen, i alvedansen og til lyden av bålets spraking, har mang en 18.-speider blitt ett med naturen. Her har vi også vår årlige ordensseremoni, når dyktige speidere skal æres for sin innsats.

På begynnelsen av 1980-tallet ble jentetroppen «Bergen 18» startet, men allerede i 1984 ble den slått sammen med guttetroppen. Siden den gang har troppen bestått av både gutte- og jentepatruljer, til glede for alle. I dag har speidergruppen en stor og aktiv småspeiderflokk, en tropp på 4 patruljer (Bever, Ørn, Hjort og Falk), og en dyktig gjeng med rovere som leder troppen.

I de siste 10 år har 18. Bergen ledet an i bruk av internett for å administrere speidergruppen og kommunisere med speiderne, foreldre og andre. Mangfoldige timer er medgått til utviklingen av den nettsiden du nå leser på, som to ganger og senest i 2010 har vunnet prisen Det Gyldne Tastetrykk for beste gruppeside i NSF. Vi håper du vil ta deg litt tid til å utforske sidene for å bli bedre kjent med oss.

Den 5. september 2009 feiret 18. Bergen sitt 80 års jubileum med speideraktiviteter og gallamiddag. Til festen kom bl.a. et stort antall veteraner som kunne fortelle hvilken stor betydning 18. Bergen og speideridealene hadde hatt i deres liv.

Verdier og idealer

18. Bergen er tilsluttet Norges Speiderforbund. Gruppen har alltid vært særlig fokusert mot naturkjennskap og friluftsliv. Vi har stor tro på friluftslivet som et virkemiddel til å gi barn og ungdom sunne verdier og gode idealer. Gjennom ferdigheter og mestring i naturen styrker vi medlemmenes selvtillit, hvilket skaper trygge og selvstendige mennesker.

Vårt årlige leirbål på pinseleiren innledes alltid av følgende vers, som representerer 18. Bergens sjel:

«Som røyken stiger oppad - så være våre idealer
som flammene lyser - så styrkes brorskapen
som glørne varmer - så være våre tanker
og når bålet siden brenner ned,
la minnene fra det være rike.»

Som røyken stiger oppad...

Sist oppdatert den 27. desember 2015 av Dan Michael
 

Sidefelt:

Snikk snakk

 • Gjest:
 • Gjest: santa
 • Gjest: hei
 • Gjest: skjer
 • Gjest: heihei
 • Gjest: jeg er på skolen, i timen uten lærer
 • Gjest: Hei
 • Gjest: hallo
 • Gjest: Hei
 • Erik: Overnatter vi i hytten på Hallingskeid
 • Gjest: Hei
 • Jon Sindre: Hei
 • Jon Sindre: scoutthinking
 • Jon Sindre: scoutthinking
 • Jon Sindre: scoutthinking
 

Ukens spørsmål

Gleder du deg til pinseleiren?

Ja!!!:
Nei, jeg er teit!:
Bare hvis Victor kommer:
Ja, men mamma lar meg ikke få lov:
Så lenge det er fint vær:
Antall stemmer: 4 | Tidligere avstemninger
 

Nytt på 18bergen.org:

18. mai: Alf Johan skrev nyheten NM i speiding
10. mai: Anders startet en ny avstemming.
10. mai: Anders opprettet hendelsen Pakke til pinseleir
10. mai: Anders opprettet hendelsen NM i speiding 2018
10. mai: Anders skrev nyheten VM 2018
16. april: Anders opprettet hendelsen VM i speiding
Flere oppdateringer på Aktivitet-siden.
Vis siste kommentarer.
 

Bursdager

21. mai: Mathias
23. mai: Solveig
24. mai: Ragnhild
 

Hvem er her nå?

Akkurat nå er det 32 gjester her. Mer info