Speidertips

august 2010:

Bygge Gapahuk


Trenger du en alternativt måte å bo på i naturen er gapahuk et ypperlig alternativ. Enten du må søke ly om natten eller rett og slett er lei telt, er kunsten å bygge en god gapahuk en god kunnskap å inneha.


For å bygge en gapahuk må man både bruke det man har med seg i sekken og det moderjord kan tilby.

Først finn to trær som står et par meter fra hverandre. Det er ikke vits å lage størst mulig gapahuk da denne tar lengre tid å varme opp enn en liten. Når du har funnet trærne dine trenger du en stokk. Denne må være solid men ikke for tykk. En huskeregel er at den ikke bør ha større omkrets enn en CD. (men finner du ikke det, bruk det du har). Stokken surres fast til trærne ca en meter over bakken. Husk å surre tauet skikkelig så du ikke våkner med granbar i soveposen.

Etterpå legges lange stokker fra tverrliggeren og ned på bakken slik at det danner et skrått tak. Deretter legger du stokker vannrett over stokkene som går fra tverrleggeren til bakke, slik at det ser ut som et sjakkbrett. Så tettes taket med granbar. Veggene tettes også igjen med granbar og grankvister som veves innimellom stokkene. Et tips er å starte tettingen nede ved bakken.

Har man mye granbar er det gull å legge det på bakken inne i gapahuken for å isolere. Det største varmetapet er som kjent til bakken, så mye granbar og et godt liggeunderlag vil gjøre natten mye mer behagelig.

Å lage et bål foran gapahuken er også et godt tips for å få en varmere natt, samtidig som det kan brukes til matlaging. HUSK å sjekke vindretningen så ikke all røyken blåser inn i gapahuken.

Tilslutt må det sies at det finnes uendelig med måter å lage en gapahuk. Den kan lages høyere, lengre og du kan bruke presenning som tak. Det viktigste er improvise, adapt and overcome.

Illustrasjonen er gjengitt med tillatelse fra Den Norske Turistforening (http://www.turistforeningen.no & http://www.ut.no/).

Kilde er http://www.turistforeningen.no/article.php?ar_id=6203 og egne erfaringer.

Forrige speidertips   Neste speidertips

Kommentarer:

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar:

Tips: Logg inn, så slipper du å fyll inn navn, epost og sikkerhetskode.

Navn:
E-postadresse:
Sikkerhetskode: Verification image
Skriv inn teksten du ser i den svarte boksen over i feltet under. Du trenger ikke skille mellom store og små bokstaver. Dersom du ikke klarer å lese koden kan du bare trykke «Lagre» og du vil få opp en ny kode. Skriv her:
Kommentar:

 

Sidefelt:

Snikk snakk

 

Ukens spørsmål

Har du meldt deg på kretsleir 2019?

JA!:
Nei, men skal gjøre det med en gang:
Antall stemmer: 2 | Tidligere avstemninger
 

Nytt på 18bergen.org:

17. mars: Alf Johan skrev nyheten Kretsleir
24. feb.: Angelica startet en ny avstemming.
24. feb.: Angelica opprettet hendelsen Troppsmøte
24. feb.: Angelica opprettet hendelsen PÅMELDING TIL KRETSLEIR
24. feb.: Angelica opprettet hendelsen Påmelding til Kretsleir
24. feb.: Angelica opprettet hendelsen Kvamsøy
Flere oppdateringer på Aktivitet-siden.
Vis siste kommentarer.
 

Bursdager

23. mars: Lisa
23. mars: Viggo
25. mars: Dan Michael
26. mars: Martin
28. mars: Jonathan
 

Hvem er her nå?

Akkurat nå er det 8 gjester her. Mer info