Speidertips

januar 2010:

Hvordan grave snøhule?


Finner du en stor, dyp snøfonn eller en riktig fin skavl, er det fristende å lage en snøhule i den. Det tar omtrent like lang tid som å bygge en igloo, men snøhulen er lettere å lage, og den er lunere.


Undersøk godt med en søkestang hvor fast og dyp snøen er, og undersøk faren for snøskred der du vil grave. Først når du er helt sikker på at det ikke er noen skredfare, kan du begynne å grave ut hulen. Det bør helst være minst tre meter snø å grave i inn mot fjellveggen.

Det er lurt å velge seg en skråning der snøen du graver ut vil rulle/skli vekk fra åpningen, slik at du slipper å flytte den mange ganger. Det sparer du mye arbeid på! Samtidig bør fonnen ikke være høyere enn 5 meter og ikke brattere enn 30 grader, av hensyn til skredfaren.

Bruk en god aluminiumsspade og grav deg rett inn i snøfonnen. Grav først ut "gangen", som fungerer som kuldegrop, med en kjøkken/kokeplass i enden. På en eller begge sider av gangen kan du deretter grave ut sovebrisker. Grav så det blir god plass til å ligge utstrakt, med plass til sekken, og så høyt under taket at du kan røre deg skikkelig.

Du kan også grave deg inn i fonnen fra flere steder for å bli fortere ferdig og deretter tette igjen de åpninger du ikke har bruk for. Veggene og taket i snøhula må jevnes godt ut. Taket bør bues. Legg inngangen lavere enn gulvet, så varmen holder seg inne.

Det er hardt arbeid å grave. De som graver blir ofte både våte av snøen og sin egen svette. Da begynner man fort å fryse. For å unngå dette bør man være flere til å bytte på de forskjellige oppgavene. NB: For å holde deg varm og tørr på føttene bør du ta på fotposer straks du spenner av deg skiene!

Sørg for god ventilasjon. Tett ikke igjen utgangsdøren helt. Bygg en skjerm av snøblokker foran inngangen. Hvis du bruker primus inne, må du sørge for god ventilasjon. Stikk da noen huller gjennom snøveggen med en skistav. Din egen kroppsvarme vil varme opp hulen. Stearinlys hjelper til å holde temperaturen oppe, gir svært godt lys som reflekterer i de hvite veggene, og gir dessuten god stemning. Husk å slokke primusen før du legger deg!

Husk at snøen kan være kald å ligge på. Ta derfor med et ekstra tykt underlag, eller ligg evt. på dobbelt underlag. Om underlaget ditt er oppblåsbart må du sjekke at det ikke er hull i det, og ta med deg reparasjonssaker. Du kan også bruke sekken og ekstra klær til å ligge på.

Det kan være lurt å ta med ullsokker og skosåler ned i soveposen om kvelden. Da er det greiere å starte med de frosne skistøvlene neste dag.

NB: Overnatt aldri i snøhule uten å ha med en person som har god kunnskap og erfaring med snøhuler.

God tur!

Forrige speidertips   Neste speidertips

Kommentarer:

Morsomt at de siste speidertipsene er om snøhulegraving! Har akkurat jobbet med det på Øytun.

Bra tips! Kan gjøre mye gøy med snøhulegraving hvis man får tid

Håper det er noen som hiver seg ut i dette og nyter opplevelsen! laugh
Skrevet fredag 29. januar 2010 av Susanne
 

Sidefelt:

Snikk snakk

 • Jon Sindre: scoutthinking
 • Jon Sindre: scoutthinking
 • Jon Sindre: scoutthinking
 • Kasper: hei alle sammen
 • Gjest: hei
 • Gjest:
 • Gjest: hallo jon sindre
 • Gjest: speechless
 • Gjest: speechless
 • Gjest: Hva står V-S for?
 • Gjest: hei! hvordan står det til?
 • Gjest:
 • Gjest: Godt nyttår!
 • Gjest: Hei
 • Gjest: oi, det var mange mennesker her
 

Ukens spørsmål

Har du meldt deg på juleturen?!

Ja, selvfølgelig:
Nei, men skal gjøre det med en gang:
Antall stemmer: 1 | Tidligere avstemninger
 

Nytt på 18bergen.org:

17. feb.: Angelica opprettet hendelsen Bål og kos
31. jan.: Angelica opprettet hendelsen Vintertur
5. jan.: Angelica la opp 5 bilder fra Juletur
5. jan.: Angelica opprettet hendelsen Troppsmøte
27. nov.: Angelica opprettet hendelsen Juleavslutning for småspeiderne
27. nov.: Angelica startet en ny avstemming.
Flere oppdateringer på Aktivitet-siden.
Vis siste kommentarer.
 

Bursdager

1. mars: Bjørn
1. mars: Kristin
5. mars: Anders
9. mars: Espen
12. mars: Tuva
 

Hvem er her nå?

Akkurat nå er det 13 gjester her. Mer info